Преместване и превоз на багаж, мебели в София и страната

24/7 Екип в действие

Преместване на дома и офиси в София

Търсите ли безпроблемно преместване? Планирате ли да се преместите в София или страната? Ако отговорът и на двата въпроса е да, тогава търсенето ви свършва тук. Опаковане на вещите отнема време, търпение и работна ръка. Необходими са усилия и опит за преместване на вашите стоки, офис техника или жилище. Това е предизвикателна работа и не всеки би се справил със задачата сам.

Chistichko.eu ще предложи удобен, лесен и достъп начин за преместване на своите клиенти. Това е така, защото ще се възползвате от – доставка на опаковъчни материали – де/монтаж на вашите мебели – осигурен товарен превоз – прилични цени. Съвкупност от няколко услуги, без да се ангажирате с нищо. Нашите услуги са добре планирани и проектирани да отговорят на изискванията на клиентите.

Опаковане на мебели и багаж

Ние сме опитни хамали и предоставяме пълна гама от хамалски услуги за пакетиране на домакинство, офиси и много други стоки. Ще бъдем от самото начало заедно с вас за безопасно, надеждно и невероятно лесно преместване на вашия имот и търговски стоки. Имаме екип от професионалисти, които извършват цялата дейност с изключително внимание и всеотдайност.

Ние от Chistichko.eu предоставяме цялостни услуги за преместване. Нашите дейности включват: преместване на домакинства, опаковане на стоки, преместване на офиси, складиране и съхранение, товарни транспортни услуги в София и страната. Нашите висококачествени хамалски услуги спечелиха бърза репутация сред клиентите и това ни кара да се гордеем.

Нашият широк спектър товаро разтоварни услуги може да се похвали с дългогодишен стаж и качествено обслужване, което гарантира лесно и бързо преместване на вашия дом или офис. Така, че за всякакви видове преместване или товарни разтоварни услуги, може да се свържете с нас по-всяко време.

От 2009 година насам сме помогнали на повече от 700 частни и бизнес клиенти, които никога не са знаели, че преместването на багажа може да бъде толкова лесно, разбира се, преди да ни намерят. Ние сме легитимна фирма и предлагаме застраховка на стоките при преместване и съхранение, следователно можете да сте спокойни, че вещите ви са в сигурни и надеждни ръце. Ние сме изключително гъвкави и ви обслужваме от понеделник до неделя, всички 7 дни в седмицата. И не на последно място, наемаме само работници, които разбират стойността на вашето време и пари. За да получите незабавна безплатна оферта, попълнете формуляра за заявка и ни го изпратете. Нашият експерт ще се свърже с вас бързо с най-добрите оферти. Моля, дайте ни възможност да ви доставим най-добрите услуги, за да улесните безпроблемно вашето преместване.

Съвети за опаковане и съхранение в наш склад

Ако се премествате на ново място или просто пътувате за дълго време, нямате достатъчно място в офиса или дома си, идва въпроса къде да складираме мебелите и вещите за определен период от време. Chistichko.eu може да осигури изключителни помещения за съхранение, за да отговори на нуждите на своите клиенти.

След като сте решили да резервирате вашето идеално помещение за съхранение, идва ред на вашето опаковане преди преместване. Може да се доверите на нашите опаковчици като предварително ще съставим план за опаковане след направен оглед. Ако имате план самостоятелно да го направите, ще ви дадем безплатни съвети тук. Опаковайте предметите за съхранение в качествени опаковъчни кутии, изработени от отличен материал.

ОТДЕЛЕТЕ ЕЛЕМЕНТИТЕ В РАЗЛИЧНИ КАТЕГОРИИ:

Първото нещо, което трябва да направите е да се отделят всички елементи за съхранение в различни категории като например – детски продукти, спортни артикули, снимки, книги, образователни неща, чупливи вещи, аудио и видео дискове, статуетки и така нататък. След като ги разделите на категории, не забравяйте да опаковате в кашони с различен размер според зададените категории.

СЪЗДАЙТЕ ОПИС:

От решаващо значение е да се създаде списък на всички елементи за складови нужди така, че можете да проследите вашите вещи и лесно да ги следите. Той също така ви помага да намерите елементите, когато това е необходимо. Освен това, извършването на опис на предмети за съхранение може да помогне за предявяване на иск за застраховка срещу загуба или повреда вследствие на произшествия.

ОПАКОВАЙТЕ В ПОДХОДЯЩИ КАЧЕСТВЕНИ КУТИИ:

За да се уверите, че всички ваши елементи са опаковани добре трябва да използвате различен размер добро качество и твърда опаковка кашон или пластмасови контейнери. Можете да използвате и защитни опаковъчни материали като, одеяла, бъбъл фолио, уплътнителен стиропор за онези крехки и деликатни предмети.

Следвайте тези подходящи инструкции за опаковане на предмети за преместване, превозване и съхранение

Никога не претоварвайте кутиите за опаковане, когато имате по-тежки товари.

За предпочитане използвайте малки кутии за опаковане на тежки предмети.

Винаги поставяйте тежки предмети близо до дъното и по-леки предмети в горната част на кутията, за да избегнете повреда.

Поддържайте предмета си за съхранение защитен от плесен, влага и прах с подходящо запечатване.

За по-продължителна защита използвайте пластмасови контейнери.

Наемете надеждна компания за опаковане, преместване и съхранение.

Не забравяйте да маркирате всички кутии, за да идентифицирате лесно съдържанието на кутията.

Профил на компанията и нашата цел

Нашата мисия е да предоставим решения за преместване от световна класа, като предлагаме на нашите клиенти безпроблемни програми за управление на преместването. Нашият бизнес подход се основава на отдаденост, почтеност, точност и коректност. Може да се възползвате от всички наши услуги с предварителна заявка. Отворени сме за всякакви въпроси. Позвънете или пишете на нашата поща. Наш служител ще предостави индивидуална цена за вас според нуждите и изискванията ви.

Има много фактори, които трябва да вземете предвид при преместване на жилище или офис, като дестинация, преместване с частичен товар/цялостно обзавеждане, опаковане/без опаковане. Ние адаптираме всяко преместване според вашите изисквания.

Етап 1

Свържете се с нас и се уговорете за безплатна оферта. Това обикновено се прави 1 седмица преди датата на преместване. Това ни дава възможност да обсъдим вашите изисквания и след завършване на детайлно проучване на съдържанието на вашия имот, цената може да бъде дадена на място.

Етап 2

Приемане на оферта. Попълвайки нашия формуляр за приемане, вие се съгласявате с нашите условия. При това е важно да знаете, че сключвате договор, който ви обвързва с нас и обратно.

Етап 3

Нашият униформен персонал ще се появи на предварително резервирана дата за преместване. Ако сте заявили услуга за пълно или частично опаковане, всички материали ще бъдат донесени в деня на преместването ви. Ако сте избрали да опаковате предварително, нашите екипи винаги осигуряват носене на няколко допълнителни кашона и опаковки с мехурчета за мека мебел и огледала. Всички мебели ще бъдат подредени старателно в превозното средство, за да се осигури безопасен транзит.

Етап 4

В момента на доставката, нашият екип ще разтовари съдържанието на превозното средство безопасно във вашия нов имот.

Вашите отзиви
5/5
Работим с Chistichko.eu от две години и изключително ефективно изпълняват възложените задачи по преместване на жилищно обзавеждане. Вдъхват спокойствие и сигурност.
Симона Даскалова
Дават изчерпателна информация по отношение на цени за преместване и спазват уговорките. Точни и акуратни в действията си. Предоставят услугите на професионално ниво. Без колебание препоръчваме тази фирма.
Таня Сиракова
Професионализмът демонстриран от целия екип на Chistichko.eu и стриктното изпълнение на задълженията по договора, който сключихме е на европейско ниво!
Евротекс

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Продаваме всякакъв асортимент кашони и опаковки за съхранение и преместване. Предлагаме доставка до дома и офиса в удобен за вас ден и час.

Да направите заявка за преместване с нашата фирма е необходимо това да стане няколко дни по-рано от предвидения ден за преместване. Като вземете предвид какво количество багаж и колко време е необходимо за неговото опаковане, можете да си направите преценка колко по-рано да ангажирате час за преместване на вашето имущество.

Нашето гъвкаво работно време позволява безпроблемно обслужване на клиентите ни, независимо от часовото време на деня. Ако сте планували вашето преместване да се осъществи след работно време е желателно да се направи предварителна заявка. Също така можете да разчитате на нашите услуги за преместване и в почивни дни.

Scroll to Top